Slike grada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bajina Bašta

Kako do Bajine Bašte

Odmor u Bajinoj Bašti

Bajina Bašta je grad u zapadnoj Srbiji, na desnoj obali reke Drine, ispod planine Tare i sedište istoimene opštine u Zapadnoj Srbiji. Nalazi se na 43.57' severne geografske širine i 19.33' istocne geografske dužine. Opština ima po popisu 2002.god 29.049 a u samom gradu živi 9.525. Površina opštine je 670 km2. Naselje je nastalo na nadmorskoj visini od 257 metara, a klima je umereno kontinentalna. Nekada preiferni i poluzatvoreni region   vremenom je postao znacajan centar sumarstva, elektroprivrede i turizma Srbije.

Za potrebe razvoja turizma, ali i za potrebe sportskih aktivnosti i takmičenja u Bajinoj Bašti je izgrađeni su brojni sportski objekti : gradski stadion sa tartan stazom, halaza za sportove koji se obavljaju u ovakvom prostoru i igrališta za male sportove na otvorenom.

 

Bajina Bašta je povezana asfaltnim putevima preko prevoja Kadinjača ( 880 m ) sa Užicem u dužini od 40 km, koji je  središte Zlatiborskog okruga, preko prevoja Debelo brdo ( 1090 m ) sa Valjevom u dužino od 66 km, i dalje sa Beogradom koji je udaljen  170 km od Bajine Bašte. Dolinom Drine Bajina Bašta je povezana sa Ljubovijom, Loznicom i Šapcom.

Malo je u ovoj našoj zemljici Srbiji takvih mesta na kojima su i Bog i priroda narodu, na tako malo prostora, podarili toliko lepote i toliko rajskih ukrasa kao što je to slučaj sa varošicom Bajina Bašta i sa prostorom oko ovog grada. Malo je na ovim prostorima i takvih skladnih, vešto ukomponovanih urbanih celina kao što je sam grad Bajina Bašta koji je nekako sav utonuo u zelenilo u pitomoj dolini pored Drine, pa ostaje nejasno kako je toliko kuća, zgrada, niskih solitera, širokih ulica moglo da nikne na tom prostoru, a da on ipak malo izgubi od onog iskonskog, prirodnog…

 

I kad se sve to sagleda, ne zna se je li lepši sam grad, ili je lepša Drina što teče ispod grada, ili drinska jezera, ili predivna planina Tara sa nacionalnim parkom i u svetu jedinstvenom Pančićevom omorikom, koju je čuveni biolog otkrio 1875. godine, na strmim padinama klisure Belog Rzava...

                          Tekst iz "Glasa Javnosti"

Kućica na Drini

Izletište na Rači

Manifestacije

Već tri decenije, “Kućica na steni”,predstavlja jedan od najoriginalnijih i najsimpatimačnijih kutaka i autentični simbol našeg grada. Davne 1968., uz pomoć nekolicine drugara, zaljubljenika u reku, na velikoj steni na sredini Drine, preko puta “Zorčine barake”(danas kafane “Kod dve lipe”), podigao ju je Milija Mandić zvani Gljiva. Napravili su skromnu drvenu kućicu u kojoj su mnogobrojni bajinobaštanski đaci i studenti provodili veliki deo svog letnjeg školskog raspusta. Od tada do danas, generacije devojaka i mladića započinjali su svoje prve plivačke i kajakaške zaveslaje, da bi kasnije, mnogi među njima, postizali vrhunske sportske rezultate. Baš u ovoj kućici sazrela je ideja za osnivanje Kajakaškog kluba “Drina”, čiji su kajakaši od osnivanja doneli našem gradu bezbroj pobeda i medalja iz zemlje ali i Evrope.

       Na žalost, nepredvidiva i neukrotiva Drina, ume svojom divljom prirodom da vrlo neprijatno iznenadi, veliki vodostaji više puta su plavili, rušili i odnosili kućicu, ali ju je Gljiva  uvek popravljao, vraćao staru i podizao novu. U decembru 1999. nabujala Drina je po peti put odnela kućicu.

Na obnovu kućice se čekalo sve do 2005 godine.  Po šesti put je obnovljena kada su na stenčici izlivene dve stabilne betonske grede kao čvrsta osnova za postavljanje drvenog objekta.

Sada kućica ponovo krasi reku Drinu i stoji kao prepoznatljiv simbol Bajine Bašte i idealan odmor svima koji do nje uspeju doći.

 

 

Na ušću reke Rače u Drinu - na samo jedan kilometar od centra grada nalazi se izletište na rači. Tu se nalaze lepo uređene zelene površine ispred kafea "Arts", sportski tereni za odbojku na pesku i kupalište pored reke Drine. Izletište je mesto gde se održavaju mnoge manifestacije  Idealno je mesto za odmor u vrelim letnjim danima.

 

 

 

Svi kažu da Bajina Bašta u letnjim mesecima podseća na primorska mesta jer centralni gradski trg i korzo vrve od šetača i turista. U centralnoj gradskoj zoni nalazi se dosta uređenih kafića i prodavnica.

 

Panorame Bajine Bašte

Izleti:

Šetna staza Rača - Ladjevac

 

ATRAKCIJE

 

 

 

BAŠTA-FEST

Festival kratkog igranog filma

Od 3-6 jula

bastafest.com.

 

 

 

DRINSKA REGATA B. BAŠTA

jul mesec
Organizator:S.T.C. „Bajina Bašta“
Telefon: 031/ 865 900; 865 370

www.tara-bajinabasta.com

 

 

DANI RAČE UKRAJ DRINE

prva sedmica oktobra
Org
.Fondacija Račanska Baština
Telefon: 031/865 051

Karte - plan grada i avionski snimak

Desktop - Bajina Bašta - 1024-768

BAJINA BASTA - TARA - DRINA -  B BAŠTA - PERUCAC -  SPORT U BAJINOJ BASTI - IZDAVANJE VIKENDICA I APARTMANA NA TARI, MITROVCU, PERUĆCU, ZAOVINE, MITROVAC

BAJINA BAŠTA - TARA PLANINA - REKA DRINA -  B BAŠTA - PERUĆAC -  SPORT U BAJINOJ BAŠTI - IZDAVANJE VIKENDICA NA TARI, APARTMANI, SOBE. apartman tara, sobe tara, perucac, zaovine

 

Virtualna šetnja  VR 360 - Panorama – Bajina Bašta - Centar-  Saša Stojanović 

 

Bajina Bašta - Tara planina - Drina reka- sobe - apartmani - informacije - galerije slika