Crkva Svetog proroka Ilije

Kada je kod  naroda stvoreno raspoloženje za podizanje crkve izabran je crkveni odbor od viđenijih varošana, koji su pristupili prikupljanju priloga izgradnju crkve. Mesto za izgradnju crkve odredio je inžinjer Svetozar Čadžević iz Užica. Plac je pripadao Gliši Glišiću, kome u zamenu dat drugi plac.

Radovi na crkvi su počeli maja meseca 1892. godine i potrajali do jula meseca 1893. godine. Prva liturgija odslužena 1.januara 1894. godine ( po starom kalendaru) a crkva je osvećena 19. jula te godine  uoči crkvene slave Svetog Ilije. Ikone su rađene kod Markovića i Pavlovića u Beogradu.

Pored sveštenika Luke Popovića i tadašnji narodni poslanik Radisav Mitrović svesrdo se zauzimao oko podizanja crkve. Crkva je sagrađena od dobrovoljnih priloga, a najveći priložnik je manastir Rača.

Crkvu su pohodili naši kraljevi: Nj.Vis. Kralj Milan i Aleksandar Obrenović  1899. godin te Nj.Vis. Kralj Petar Prvi Krađorđević sa ondašnjim prestolonaslednikom Đorđem i princom Aleksandrom (docnije kraljem) godine 1905.

Vladika Nikolaj Velimirović osvešetao je zvonaru 1938. godine.

Napomenimo da se u crkvenoj porti nalazi i grob Eveline Haverfild koja umrla marta 1920. godine pomažući našim sugrađanima.

Tokom više od sto godina postojanja crkve zahvaljujući mnogobrojnim priložnicima crkva je više puta renovirana. Godine 1993. crkva je ikonopisana, a 1995. godine postavljen je ikonostas od orahovog drveta u duborezu. Zahvaljujući priložniku Radomiru Jankoviću iz Bajine Bašte godine 1999. obnovljena je i dograđena kapija sa prodavnicom sveća.

 

 

 

 

Bajina Bašta - Tara planina - Drina reka- sobe - apartmani - informacije - galerije slika

Sve fotografije, tekstovi, logotipi, mape i celokupan ostali sadržaj na ovoj prezentaciji se ne sme koristiti bez prethodnog pismenog odobrenja.