Pročitajte na sajtu www.drina-reka.com

Drinska regata

Ribolov

Kanjon Drine

Splavarenje na Drini

 

 

 

Drina reka

Manifestacije

Kanjon Drine

Drina nastaje u Šćepan polju od reka Tare i Pive i  duga 345.9 km od kojih Bajinoj Bašti pripada 60 km. Kod Šapca Drina se uliva u Savu i predstavlja jednu od najčistijih reka Srbije.

 

 Drina je bogata vodom i kada su sušne godine. Bilo je godina kada se Drina ledila ( 1929,1942 ) u Perućcu, Lukovu i Krivom viru. Drina nikada nije bila plovna iako ima dosta vode zbog reljefa korita, a na teritoriji Bajine Bašte se nalazi i najduži pravac od Crvenih voda do Lukova od 5 km na inače jako ‘’ krivoj Drini ‘’.

Kanjon Drine čija je dubina 700-1000 m predstavlja drugi kanjon po ovom parametru u Srbji i Crnoj Gori posle kanjona Tare ( 1300 m ) i treći u svetu posle kanjona Kolorada ( 1800 ) koji se nalazi u SAD.

U svom toku reka Dina je najatraktivnija za ribolov na opštini Bajina Bašta. Dokaz za to su ulovljeni kapitalni primerci ribe mladice-drinski losos na vestački mamac (vobleri-trepereće varalice). Najbolje vreme za lov mladice je novembar do januara

.više na drina-reka.com

 

 

DRINSKA REGATA B. BAŠTA

jul mesec
Organizator:S.T.C. „Bajina Bašta“
Telefon: 031/ 865 900; 865 370

www.regata.rs

 

DANI MLADICE

poslednji vikend jula
Organizator: OSR „MLADICA“
Telefon: 031/861-838

 

DANI RAČE UKRAJ DRINE

prva sedmica oktobra
Org
.Fondacija Račanska Baština
Telefon: 031/865 051

 

Kanjon Drine, najviše poznat po drevnom splavarenju, kroz strme i mračne litice Tare i Sušice, niz valovite i hučne slapove Drine veterani splavarenja spuštali su splavove stoletnih stabala a o tome su pisali mnogi ljubitelji prirode počevši od Aleksandra Deroka do Bogdana Baštovanovića, veterana splavarenja. Danas kanjon Drine više predstavlja izuzetan doživljaj za turiste u šetnji brodom od Perućca.

Kanjon Drine je manje poznat javnosti po naučnim prirodnjačkim znamenitostima koje pretstavljaju prirodnjački fenomen biljnog i životinjskog sveta, jedinstven u Svetu. Raznovrstan geomorfološki sastav, pravac pružanja kanjonskih pritoka Rače, Dervente, Nevenskog potoka, Crnog potoka, Brusnice, Žepe, Rzava i sam položaj planine Tare obezbeđuje posebna mikroklimatska staništa, sa malim klimatskim varijacijama, gde je omogućen opstanak iskonskih prašumskih sastojina endemskih i relitnih biljnih i životinjskih vrsta. Pa kanjoni ovih pritoka su zaklonjena mesta i prestavljaju zbegove (refugione) živog sveta na malim staništima. U njima su minimalna klimatska kolebanja tokom godine tako da su opstale životne forme u ekstremnim uslovima samo u ovim lokalitetima. Tokom istorijke prošlosti smena ledenog i međuledenog doba, u doba glacijacije, uništila je bogatu floru Evrope i tako su ovi lokaliteti prestavljali naknadne centre raseljavanja živog sveta. Neke vrste su opstale i zadržale samo na uskim područjima kanjona i prestavljaju relikte, žive fosile i endeme. .više na drina-reka.com

 

Perućac

Regata

Rogačica

Perućac je turističko naselje na desnoj obali reke Drine i udaljeno od Bajine Bašta 13 km. Najpoznatije je po HE Bajina Bašta odnosno po jezeru koje je napravljeno zarad ove hidroelektrane. U samom naselju postoji nekoliko kafića, restorana, vila "Perućac" i restoran "Vrelo".

 

Tu je i lepo uređena plaža sa bazenima za decu, tuševima, kabinama za presvlačenje i prelepim restoranom. Izuzev kupanja, gosti mogu da pecaju, voze se brodom, iznajme kanu ili pedalinu, spuštaju se čamcima Drinom.

 

U naselju Perućac, desetak kilometara od Bajine Bašte, teče verovatno najkraća reka u svetu. Duga je ravno 365 metara, pa mnogi kažu da je reka Vrelo, bistra kao oko, duga - godinu dana.

 

Danas je ponovo aktuelna vožnja brodom u turističkim čamcima koja je pravi doživljaj.

pročitajte više

 

 

više na drina-reka.com

 

Rogačica je naselje u opštini Bajina Bašta u Zlatiborskom okrugu. Nalazi na ušću reke Rogačice u reku Drinu. Nadmorka visina je 220m. Tu se nalazi raskrsnica magistralnih puteva koji spajaju Bajinu Baštu, Užice, Ljuboviju, Zvornik i ceo podrinjski kraj.

U naselju Rogačica živi 648 punoletnih stanovnika i  ima 280 domaćinstava.

Od 1832. godine ovde se nalazilo administrativno sedište Sokolske nahije i to je ostalo do 1855. godine kada je administrativni centar preseljen prvo u Užice, a onda 1858. u Bajinu Baštu.

U Rogačici se nalazi monumeitalno zdanje - crkva Hristovog Vaznesenja. Osnovna škola "Stevan Joksimović" se nalazi u centru naselja a njoj pripada i nekoliko škola u okolinim zaseocima.

Drinske regate se završavaju ili počinju upravo ovde, Drinska regata na relaciji Perućac - Rogačica (23 km i rafting Drinom do Ljubovije.

U Rogačici ima nekoliko ugostiteljiskih objekata i samoposluga.

pročitajte više

 

Bajina Bašta - Tara planina - Drina reka- sobe - apartmani - informacije - galerije slika