Rogačica

 

Rogačica je naselje u opštini Bajina Bašta u Zlatiborskom okrugu. Nalazi na ušću reke Rogačice u reku Drinu. Nadmorka visina je 220m. Tu se nalazi raskrsnica magistralnih puteva koji spajaju Bajinu Baštu, Užice, Ljuboviju, Zvornik i ceo podrinjski kraj.

U naselju Rogačica živi 648 punoletnih stanovnika i  ima 280 domaćinstava.

U srednjem veku, Rogačica se nalazila u okviru Raške države. Na Rogačičkom visu se i danas nalazi ruševina srednjevekovnog utvrđenja.

Od 1832. godine ovde se nalazilo administrativno sedište Sokolske nahije i to je ostalo do 1855. godine kada je administrativni centar preseljen prvo u Užice, a onda 1858. u Bajinu Baštu.

U Rogačici se nalazi monumeitalno zdanje - crkva Hristovog Vaznesenja. Osnovna škola "Stevan Joksimović" se nalazi u centru naselja a njoj pripada i nekoliko škola u okolinim zaseocima.

Drinske regate se završavaju ili počinju upravo ovde, Drinska regata na relaciji Perućac - Rogačica (23 km i rafting Drinom do Ljubovije.

U Rogačici ima nekoliko ugostiteljiskih objekata i samoposluga.

 

Mesta za ribolov, odmor i piknik

Ušće reke Rogačice u Drinu je uređeno mesto sa plažom, dva šanka na otvorenom, igralištem za odvojku na pesku i mali fudbal. Ovde se obavezno prave odmorišta na splavarenjima rekom Drinom. Na ovom mestu se završava tradicionalna Drinska regata na relaciji Perućac - Rogačica (23 km), ali i kreću rafting spustovi nizvodno do Ljubovije (42 km). Ušće je takođe omiljeno mesto sportskim ribolovcima, koji na ovom mestu redovno imaju ulov s kojim mogu da se pohvale.

 

Dečije igralište na crkvenom placu u Rogačici. Ono je prostrano, ravno, čisto, oivičeno drvećem, ušuškano, daleko od buke, asfalta i automobila. Idealno mesto za igru, za ono, što je deci najvažnije.  Namenjeno je deci uzrasta od 2 do 6 godina, a na igralištu se nalaze raznobojni zabavni i rekreativni objekti, poput tobogana, ljuljaški, klackalica, kućica.

 

Manifestacije

DRINSKA REGATA B. BAŠTA

jul mesec
Organizator:S.T.C. „Bajina Bašta“
Telefon: 031/ 865 900; 865 370

www.tara-bajinabasta.com

 

DANI MLADICE

poslednji vikend jula
Organizator: OSR „MLADICA“
Telefon: 031/861-838

 

DANI RAČE UKRAJ DRINE

prva sedmica oktobra
Org
.Fondacija Račanska Baština
Telefon: 031/865 051

 

 

Korisni linkovi

www.supurovic.net - sajt Predraga Supurovića o Supurovićima i Rogačici

http://www.drina-reka.com/rogacica.html - sajt o reci Drini

 

 

 

Bajina Bašta - Tara planina - Drina reka- sobe - apartmani - informacije - galerije slika