Šljivovica

Na široj teritoriji Šljivovice nalazi se i prirodni rezervat - stanište Pančićeve omorike, kao i rezervat mešovite šume jele, smrče i bukve. Turistički centar Šljivovica je za sada nedovoljno iskorišćen i prema autorima Urbanističkog plana za ovo područje treba da ima pretežno rekreativno sportski karakter sa smeštajnim kapacitetima za turizam svih vidova (hotelski, odmarališni, vikend).

Prirodne  vrednosti  i atraktivnost  prirodnog predela:  specifična   morfologija
Šljivovice: bogatstvo različitih pejzaža,  biljnih vrsta
,  prisustvo lekovitog bilja, izvora i vodotoka, pećina, kao i neposredna blizina značajnih turističkih lokacija.

 

Položaj

Naselje  Šljivovica locirano je na putu Kaluđerske Bare-Mitrovac i nastanjena je uglavnom seoskim domaćinstvima i korisnicima vikendica na ovom prostoru. Šljivovica je od Bajine Bašte udaljena 21 kilometra a od Kaluđerskih bara 5.

 

Informativno-edukativni centar Nacionalnog parka

Informativno-edukativni centar u Račanskoj Šljivovici nastao je rekonstrukcijom napuštene lugarnice. Namena ovog objekta je višestruka. U njoj se održavaju letnji i zimski kampovi za mlade rendžere, gde učenici osnovnih škola iz Srbije u desetak smena od po sedam dana imaju priliku da prošire znanje iz ekologije, geografije, biologije, zaštite životne sredine i da mnogo više saznaju o ovom, ali i drugim Nacionalnim parkovima u Srbiji. Ovaj objekat je namenjen i novinarima koji dođu da pišu o NP "Tara". Centar u slobodnim terminima prima i manje grupe turista, čije su namere da tu provedu nekoliko dana.

 

Obavezno posetiti

- Jezerce i brana "Jarevac" - udaljenost - 6 km - pogledajte na sajtu www.tara-planina.com

- Hajdučka česma se nalazi na 3 kilometra od Kaluđerskih bara i predstavlja uređeno izletište koje je adekvatno obeleženo. - pogledajte na sajtu www.tara-planina.com

 Sokolina - Stene zvane Sokolarica nalaze se na 8 kilometra od Kaluđerskih bara prema Mitrovcu. Sa vidokovca na Sokolarici pruža se lep pogled na kanjon reke Rače. - pogledajte na sajtu www.tara-planina.com

- Manastirski konaci - pogledajte na sajtu www.tara-planina com/

- Ergela konja - pogledajte na sajtu www.tara-planina.com

 

Smeštaj u Šljivovici

Smeštaj se može obezbediti u porodičnim pansionima i u Informativno-edukativnom centru NP “Tara” u Račanskoj Šljivovici a po završetku adaptacije i u hotelu “Tara”.

 

Bajina Bašta - Tara planina - Drina reka- sobe - apartmani - informacije - galerije slika