Sokolina

   
   

foto: neshom

Sokolina predstavlja veliku osunčanu zaravan između dva dominantna uzvišenja Suve glave i Branevine, na samoj granici sa prirodnim rezervatom kanjona Rače. koji istovremeno predstavlja glavni turistički motiv ovog područja. Sokolinu posredno tangira tarska magistrala, što je fizički izdvaja od aktuelnih tranzita i glavnih turističkih centara. Prirodno morfološke karakteristike čine mogućim njeno povezivanje sa Oslušom, različitim vrstama rekreativnih putanja.

Reč  je o najsuvljem delu  Ravne Tare, dobro osunčanom  i zaštićenom konfiguracijom terena od dominantnih vetrova. Nadmorska  visina od oko 1000m   posebno doprinosi identifikaciji lokaliteta Sokoline za razvoj zdravstvenog turizma.

 

Teritoriji Sokoline pripada deo površine Nacionalnog parka Tara, a u neposrednoj blizini područja nalazi se prirodno stanište zaštićene vrste - medveda.

 

 

Položaj Sokoline

Na samo 8km od Kaluđerskih bara nalazi se Sokolina, turistička lokacija sa velikim potencijalom. Visoravan sa prelepim livadama okružena šumama jele, smrče, bukve,  predstavlja pravu vazdušnu banju. Povoljna klima ovog područja , nadmorska visina, atmosferski pritisak, njegov sastav i vlažnost, deluju lekovito na ljudski organizam, najbolje na hronične plućne bolesti. Konfiguracija terena je idealna za duge šetnje i bavljenje planinskim biciklizmom. Očuvane šume predstavljaju prirodni rashlađivač u toplim letnjim mesecima.

Obavezno posetiti - izleti

- Vidikovac Sokolarica sa koga se pruža pogled na kanjon reke Rače - pogledajte na sajtu tara-planina,

- Hajdučka česma - idelano mesto za piknik udaljeno 4 km od Sokoline - pogledajte na sajtu tara-planina

- Manastir Rača do kojeg je moguće doći starim neasfaltiranim putem - pogledajte

- Mitrovac - 16 km - pogledajte

- Jezerce i brana "Jarevac" - pogledajte na sajtu tara-planina

 

Smeštaj na Sokolini 

Sokolina je idealna za izletnički,  vikend i seoski turizam.

U ovom trenutku mogu seidentifikovati pojedine grupacije kuća po obodu šume koje se koriste kao vikendice za izdavanje  ili  za privremeni boravak od strane meštana iz naselja  van teritorije Sokoline. 
 

 

 

 

Bajina Bašta - Tara planina - Drina reka- sobe - apartmani - informacije - galerije slika